TOP
Blog


 • άντε πάλι, ΕΚΛΟΓΕΣ

  Σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό συνομολογεί πως "στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", υπονοώντας ότι πάντοτε υπάρχει η μοναδική λύση της προσφυγής στη βούληση του λαού, δηλαδή σε κοινοβουλευτικές εκλογές. Μετά τις εκλογές οι περισσότεροι υμνούν το λαό για τη σοφία του και τα σαφή μηνύματα που μέσω της ψήφου του έστειλε (πού άραγε;), αλλά λίγο αργότερα οι ίδιοι ανακαλύπτουν πως αυτός ο λαός δεν αποφάσισε και τόσο σοφά, οπότε εκλογές ξανά (…αφού είπαμε πως αδιέξοδο δεν υπάρχει) για να εκφραστεί πάλι ο σοφός λαός. Και πάει λέγοντας.

  Μεθαύριο στις 20 του μήνα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό εκλογών για να δοθεί ...δημοκρατική διέξοδος όχι στα αδιέξοδα του λαού αλλά στο χοντρό και μάλλον αιφνιδιαστικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η άρχουσα πολιτική και οικονομική τάξη μετά από εκείνο το 62% ΟΧΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ένα ΟΧΙ που δεν με οδηγεί βεβαίως στο να προσχωρήσω στη λαϊκίστικη άποψη περί της σοφίας του λαού, καθόσον αυτό το ΟΧΙ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έκφραση συσσωρευμένης αγανάκτησης λόγω της εκτεταμένης φτωχοποίησης και της διάχυτης ανασφάλειας, δίχως να υποκρύπτει σαφή συνειδητοποίηση για τα αίτιά της. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο μπόρεσε με εντελώς χοντροειδέστατο τρόπο η άρχουσα τάξη (εκφρασμένη στην προκειμένη περίπτωση από το μόρφωμα Συριζα) να διαστρέψει αυτό το ΟΧΙ (στις απαιτήσεις των εταίρων τοκογλύφων) σε ΝΑΙ (σε όλες τις απαιτήσεις των τοκογλύφων) και να αποδεχτεί ένα τρίτο μνημόνιο βαρβαρότητας.


 • Παραπροχτές Παρασκευή βράδυ, μετά από ένα 12ωρο στο χωράφι, εξουθενωτικό και λόγω κουφόβρασης, πήρα ως συνήθως μια γρήγορη διαδικτυακή ενημέρωση. Έπαιζε ήδη χοντρά το "δίλλημα" επώδυνη συμφωνία ή ρήξη. Αφού αποφλοίωσα κάποιες "ειδήσεις", αντί άλλης χαλάρωσης έριξα μια γρήγορη ματιά για να δω και να ακούσω τι φώναζαν όλη μέρα τα ζώα του τσίρκου. Ξεχώρισα δυο "παρεμβάσεις"- τροφή για το σημείωμα της μέρας (νύχτας επί το ακριβέστερο) γιατί μου φάνηκαν τρανταχτές και ασυνήθιστες κατά κάποιο τρόπο. Κάνα μισάωρο αργότερα επαληθεύτηκε εκείνο το "ο νους μεν βούλεται η σαρξ δε ασθενεί" και το σημείωμα έμεινε λίγο πάνω από το τέλος της πρώτης ηλεκτρονικής σελίδας. Οπότε, σήμερα το πάω εξαρχής, πάλι μεταμεσονυκτίως.

  Ε, όχι και σεξιστής ο κρετίνος! Κρετίνος σκέτο

  Είδα ότι κάποιος Στυλιανίδης -βουλευτής νεοδημοκράτης- είχε αμολήσει μια βροντερή κοτσάνα και ξωπίσω απλώθηκαν σεντόνια ολόκληρα από βαθιές φιλοσοφικές ατάκες χαρακτηρισμών και αγανάκτησης, από τους μπανιστηριτζήδες των social media.

  Καθώς ξανάγραψα, "...ενσυνείδητα χρησιμοποιώ τη λέξη μπανιστηριτζής και όχι αναγνώστης ή σχολιαστής. Υποτίθεται μάλιστα πως στον κόσμο αυτό συχνάζουν οι περισσότερο ενδιαφερόμενοι για τα κοινά (social media γαρ), οι πιο προβληματισμένοι, οι περισσότερο έχοντες άποψη. Αν θα έπρεπε στη εικόνα αυτή να μπει κάποια λεζάντα αυτή θα έπρεπε να είναι "διάλογοι πιθήκων". Αν θα έπρεπε να μπουν κάποιες επεξηγήσεις τότε δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η σημείωση πως το σύνολο αυτής της εικόνας απεικονίζει το βαθμό εκφυλισμού πολιτικής σκέψης, το μοντέλο διαμόρφωσης καταναλωτικής συμπεριφοράς αλλά και το μοντέλο νεοαξιών που έχουν συμβεί / εγκατασταθεί στους εγκεφάλους των θαμώνων /θυμάτων /μελλοθανάτων. Όλα απολύτως εξηγήσιμα βεβαίως. Ωστόσο η διαπίστωση πως ο περισσότερος κόσμος αρνείται να διαβάσει (άρα και να συλλογιστεί) ενώ αφειδώς καταναλώνει αμάσητα συνθήματα, επικεφαλίδες, τσιτάτα και εξυπνάδες, αναπαράγοντάς τα μάλιστα με ταχύτητα αστραπής, μόνο απογοήτευση (αν όχι τρόμο) μπορεί να προκαλέσει σε ένα πραγματικά σκεπτόμενο άνθρωπο μετρίας ευφυΐας.

  Αυτός λοιπόν ο γίγαντας πολιτικής σκέψης, επιφανές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης που αμφιβάλλω αν ξεχωρίζει το μπρόκολο από το κουνουπίδι, επέλεξε ένα ολότελα πειστικό τρόπο για να αποδείξει πως έχει εγκέφαλο νεοσσού κότας (άντε στην καλύτερη περίπτωση κάποιου ευφυέστερου νεοσσού πτηνού, παπαγαλάκι Αμαζονίου για παράδειγμα - Αμαζονίου όχι Αφρικάνικο… ).

 • Το δημοψήφισμα και το "ατύχημα" που δεν ήρθε

  Πριν 5 μέρες το σώμα των ελλήνων ψηφοφόρων εκφράστηκε με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 62%, ψηφίζοντας πατριωτικά, αφενός μεν υπερβαίνοντας την τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες των τσοντοκάναλων αφετέρου δε αποδοκιμάζοντας την επίσημη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών κομμάτων που είδαν την πελατεία τους να συρρικνώνεται στο μισό (και τον Σαμαρά να δραπετεύει).

  Αν και το δίλημμα του δημοψηφίσματος ήταν ευρώ κι από δω ευρώ κι από κει, είναι απολύτως σαφές πως ο κόσμος του ΟΧΙ υπερψήφισε εκείνη την πρόταση (έστω κι αν έλεγε ευρώ) που διατυπώθηκε από την κυβερνώσα Αριστερά έχοντας στον ένα ή τον άλλο βαθμό υπόψη του πως η πρόταση αυτή εξέφραζε μια πολιτική άποψη που με σαφήνεια απέρριπτε κάθε εκδοχή λιτότητας αλλά και κάθε εκδοχή εθνικής υποτέλειας. Γι αυτή μάλιστα την πολιτική / κυβερνητική άποψη είχαν ήδη και κάποια καλά δείγματα πρακτικής εμπέδωσης πέραν της πομπώδους ρητορικής. Υποθέτω μάλιστα ότι ο περισσότερος κόσμος είχε αξιολογήσει (υπερτιμημένα πιθανώς) πολύ θετικά την εικόνα των μετά ΕΡΤ ημερών και τις "εικόνες" από το μπάχαλο των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην αποχώρηση των ελλήνων διαπραγματευτών και την επιλογή δημοψηφίσματος. Κοντολογίς υποθέτω, στα όρια της βεβαιότητας, ότι οι ψηφοφόροι του ΟΧΙ (και όχι μόνο) εξέφρασαν την απόλυτη διάθεσή τους για απόρριψη των εκβιαστικών προτάσεων της ευρωκρατίας και έδειξαν έτοιμοι να αφουγκραστούν (τουλάχιστον) το αφήγημα της ρήξης.
 • Κατά που φυσάει;

  Τις δυο τελευταίες μέρες -από το δημοψήφισμα και δώθε δηλαδή- αναρωτιέμαι επίμονα τι είναι αυτό που μου διαφεύγει ώστε αδυνατώ να κατανοήσω τις πολιτικές επιλογές της κυβερνώσας Αριστεράς. Γιατί αν τελικά δεν μου διαφεύγει κάτι τότε πράγματι ισχύει εκείνο που πολλές φορές είπα κι έγραψα ότι δηλαδή αν αυτός ο πολιτικός - κοινοβουλευτικός σχηματισμός που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά και δη Ριζοσπαστική τότε εγώ είμαι αρχιεπίσκοπος. Αναρωτιέμαι πάλι μήπως το σύνδρομο της (συμφωνίας της) Βάρκιζας έχει ανεξίτηλα μαρκάρει το DNA των ηγεσιών της Αριστεράς. Ανεξήγητα πράγματα.

  Το δημοψήφισμα που ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες

  Ο κόσμος που πήγε προχτές να ψηφίσει, ψήφισε ΟΧΙ σε ένα τόσο ψηλό ποσοστό που παρόμοιό του, εξ όσων θυμάμαι, δεν υπάρχει σε κανένα δημοψήφισμα ευρωπαϊκής χώρας τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζομαι τη συνδρομή πολιτικών, πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων για να ερμηνεύσω αυτό το ΟΧΙ, δηλαδή σε τι ψήφισαν ΟΧΙ όσοι έτσι τοποθετήθηκαν. Ζω μέσα στον κόσμο, ζω και δραστηριοποιούμαι ανάμεσα σε επαγγελματίες, μισθωτούς, εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους, άνεργους, οικονομικούς μετανάστες και φουκαράδες. Τις μισές μέρες κατοικώ σε μια περιοχή μεγαλοαστών που νιώθουν άβολα αν το σπίτι τους δεν έχει πισίνα και πληρώνουν σεκιουριτάδες να τους φυλάνε από ληστές και τις άλλες μισές ζω σε μια περιοχή με αγροτόσπιτα -ούτε καν σε χωριό- που οι κάτοικοι φυλάνε τσίλιες για να γλυτώσουν το κοτέτσι και τα μποστάνια τους από τις αλεπούδες, τα αγριογούρουνα, τα κουνάβια, τα γεράκια και τα άλλα αγρίμια.
 • Αναγκαία επανάληψη

  Συμπεριλαμβάνομαι σε εκείνους που συνειδητά έχουν πάρει σαφείς, ομολογημένες και κατά την άποψή τους επαρκώς τεκμηριωμένες αποστάσεις από το κοινοβουλευτικό τσίρκο, με επίγνωση βεβαίως του γεγονότος πως είναι αυτό το κοινοβουλευτικό τσίρκο που ορισμένως επηρεάζει τη ζωή μου. Σε εκείνους που όχι απλώς θεωρούν αλλά και πορεύονται (πράττουν) με σταθερή πολιτική πεποίθηση καθημερινά κι όχι ασκώντας το δήθεν κορυφαίο πολιτικό τους δικαίωμα -αυτό της ψήφου- κάθε φορά που η κυρίαρχη πολιτική / οικονομική τάξη αποφασίζει να κάνει "εκλογές" οποιασδήποτε μορφής. Κι αυτό όχι γιατί εμφορούμαι από κάποιο ιδεολόγημα κατά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Γιατί, δηλαδή, έχω μια (κατά τη γνώμη μου) επαρκέστατη τεκμηρίωση πως το συγκεκριμένο πολίτευμα της λεγόμενης αντιπροσωπευτικής αστικής δημοκρατίας μόνο αντιπροσωπευτικό δεν είναι (σε άλλα σημειώματά μου έχω εξηγήσει επαρκώς, νομίζω, αυτή την άποψη). Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ως βαθύτατα πολιτικό ον έχω, πλην των άλλων, κρατήσει συνειδητά, σταθερά και διαχρονικά, ευδιάκριτη απόσταση από δύο τουλάχιστον "δικαιώματα" που παρέχει (σταθερά ή κατά περίπτωση) η σύγχρονη δημοκρατία μας στους πολίτες της: α) δικαίωμα ψήφου β) δικαίωμα σε τζάμπα χρήμα.
 •  
   
   
  Ο  ΦΑΣΙΣΜΟΣ
   
  Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
  καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
  Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,
  καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

  Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
  και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
  Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
  μα όχι και το μίσος του για μένα.

  Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
  Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

  Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
  που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
  το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
  και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

  Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σαν χολέρα
  πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
  και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
  αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.
   
   
   
   
   
   
   
 • Οι συνταγές σωτηρίας

   

  Οι εταίροι (=κατακτητές) / δανειστές (=τοκογλύφοι),  εκπροσωπούμενοι από τη λεγόμενη τρόικα, συνομολόγησαν (=επέβαλαν) με τους εγχώριους υποτακτικούς τους, δηλαδή την ελληνική (;) πολιτική ηγεσία, απανωτά «σχέδια σωτηρίας» της χώρας ή επί το ακριβέστερον, σχέδια πλήρους υποταγής της χώρας και εξαθλίωσης του λαού της.

   

  Τα σχέδια αυτά περιελάμβαναν, περιλαμβάνουν και θα περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων φτωχοποίησης του πληθυσμού της χώρας και ταυτόχρονα αφελληνισμού του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, ακόμα και εκείνων που πιθανώς γεννηθούν στο μέλλον (π.χ. υδρογονάνθρακες). Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται με την τακτική του σαλαμιού (κόψιμο σε φέτες = διαδοχικά πακέτα μέτρων), και σε τέτοιους χρόνους ώστε πριν «αφομοιωθεί» το ένα να ακολουθεί το επόμενο.  Είναι  σαφές, ακόμα και στους μέχρι πρότινος ανυποψίαστους, ότι βασικό μοχλό υποβοήθησης,  για να περνάνε τα μέτρα αυτά στην κοινή γνώμη δίχως ουσιώδεις αντιστάσεις, αποτελεί το σύνολο των λεγόμενων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε με έντεχνο τρόπο να διαμορφώνουν κλίμα αναμονής για κάτι καλύτερο, για κάτι αναγκαίο, για μέτρα που δήθεν αποσκοπούν στη σωτηρία της χώρας, και  για τη θεοποίηση του ευρώ. Παράλληλα «αποδομούν» με μαεστρία κάθε διαφορετική άποψη, λειτουργούν σαν πεδίο εκτόνωσης της λαϊκής οργής προβάλλοντας «σκάνδαλα», «μεγαλοοφειλέτες», «τεμπέληδες» του δημοσίου κτλ., αλλά και οργανώνοντας συζητήσεις με στόχο να περάσουν στον απλό άνθρωπο την άποψη ότι μια διαφορετική πολιτική - οικονομική διαχείριση των πραγμάτων θα οδηγούσε στο απόλυτο χάος.  Εκ του αποτελέσματος, τα έχουν καταφέρει μια χαρά.

   

  Μέρος αυτών των σχεδίων σωτηρίας αποτελεί και το λεγόμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ουσιώδη αιτιολογική βάση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί η παραδοχή ότι η μεταβίβασή τους («πώληση») από το δημόσιο σε ιδιώτες «επενδυτές» θα δημιουργήσει ένα έσοδο κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η κοινή γνώμη προετοιμάστηκε έτσι ώστε να ακούει θετικά αυτήν την εκδοχή, σε βαθμό που να προφέρει χαμηλόφωνα «ας πουλήσουνε ακόμα και την Ακρόπολη αρκεί να γλιτώσουμε από το χρέος». Το πρώτο (και διαρκές) μέρος αυτής της προετοιμασίας αφορούσε την κατασυκοφάντηση της εργασίας στον δημόσιο τομέα, δηλαδή της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, που συλλήβδην πλέον καταγράφονται στη συνείδηση του

 • Πέφτουν οι τιμές; 

   

  Και όμως πέφτουν !  Το  ebloko.gr παρέμεινε για πάνω από τρία χρόνια μια  ηλεκτρονική πλατφόρμα ΔΩΡΕΑΝ προβολής των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους. Στο χρονικό αυτό διάστημα πολλοί παραγωγοί είδαν τα προϊόντα τους να αποκτούν ζήτηση και τις πωλήσεις τους να απογειώνονται  αφού τους δόθηκε μια ανέλπιστη δυνατότητα να προβληθούν και να τους μάθει ο έξω κόσμος.  Στα αξιοσημείωτα του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι  πολλοί  παραγωγοί κατά την προβολή των προϊόντων τους στην σελίδα του ebloko.gr έβαζαν τιμές ψηλές (που φυσικά δεν ήταν τιμές παραγωγού) και έπειτα έμπαιναν στο σύνηθες παζάρι με τους μεταπωλητές που τους εντόπιζαν μέσα από το ebloko.gr και τους ζητούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα τους για μεταπώληση.  Οι μεταπωλητές πάλι βρήκαν ξαφνικά δωρεάν διαθέσιμη μια απίστευτα (γι αυτούς) μεγάλη βάση δεδομένων Ελληνικών προϊόντων και έκαναν πάρτι.  Μία από τις κάτω γραμμές αυτής της ανορθογραφίας ήταν πως στην ιστοσελίδα  ebloko.gr από όπου μπορούσε να αγοράσει κανείς απευθείας από τους παραγωγούς έβλεπε "τιμές παραγωγών" ακριβές αφού  πολλές φορές μπορούσε να βρει πολλά από αυτά τα προϊόντα να πουλιούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές στις λεγόμενες αλυσίδες λιανικής.
  Έτσι δημιουργήθηκε τελικά η εντύπωση πως "το ebloko.gr έχει πολύ καλά προϊόντα ελληνικά αλλά είναι ακριβά".  Ωστόσο έστω και έτσι το εγχείρημα του ebloko.gr,  επειδή αποκλειστικά και μονοσήμαντα στόχευε (και στοχεύει) στην προβολή των ελληνικών προϊόντων ως «απάντηση στην κρίση» , άσκησε καταλυτική πίεση τουλάχιστον ως προς την διαμόρφωση  της μέσης καταναλωτικής συνείδησης υπό την έννοια ότι ανάγκασε τα μεγαλομάγαζα πώλησης ειδών καθημερινής ανάγκης (διατροφής κυρίως) να βάλουν την ελληνική σημαία στα λογότυπα  τους και να προβάλλουν τηλεοπτικά τη δήθεν ελληνικότητά τους.
  Η στρεβλή αυτή εικόνα, αν και κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, έκανε εντελώς επιτακτική την επέκταση του ebloko.gr, από διαφημιστική ιστοσελίδα και ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών, σε φυσικό κατάστημα - πρατήριο πώλησης Ελληνικών προϊόντων και φυσικό εκθετήριο Ελλήνων παραγωγών.
  Εδώ λοιπόν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Και για τους παραγωγούς και για τους μεταπωλητές. Σιγά σιγά, αλλά ξεκαθαρίζουν.

 •  

  -Όρτσα πέντε φάσκελα και δίνε του, συφοριασμένε. Μέχρι  ψοφάλογα και ψοφογάιδουρα φάγαμε στις μέρες σου.
   
  -Πάρ’ το ανάποδα, ρε μόρτη.  Τι φταίω  ΄γω;  Δεν τα πήρανε από τον δικό μου στάβλο, από τους δικούς τους στάβλους τα πήρανε εκείνοι που νοιάζονται να σας ταΐζουνε με κονσέρβες, συντηρητικά και διαφημίσεις, για να κονομάνε. Τα ντοπάρανε, τα  πρήξανε, τα σφάξανε και στα δώσανε να τα φας σε μπάνικο μπιφτέκι. Και συ, τζιμάνι παιδί, το τσίμπησες  το δόλωμα από την τιβι,  τ’ αγόρασες και τα ’φαγες.   Άντε καλή χώνεψη λοιπόν κι άμα  βγάλεις κάνα κέρατο στο κούτελο μην ψάχνεσαι,  ξέρεις από πού είναι.  Αλλά άκου να σου πω, από τα άλλα σκατά που σας ταΐζουνε όλη μέρα οι μπινέδες οι καβαλαραίοι σας    και σας τα πετάνε στη μούρη χύμα πιο καλό είναι το αλογίσιο. Έχει και μπόλικη τεστοστερόνη. Το ’πιασες το υπονοούμενο,  ε;  
   
    -Τι λες, ρε ανάπηρε, με δουλεύεις  κιόλας;  Άντε στρίβε μην ανεβάσω πίεση  κι αρπάξεις κάνα αδέσποτο κροσέ.

  -Σώπα, ρε ντερβίση. Θα μου κάνεις σα να λέμε τη μούρη σαν εκείνων των πιτσιρικάδων που τράκαραν με τις μπουνιές των χωροφυλάκων;   Μα εγώ μήτε σε λήστεψα μήτε καλάσνικοφ βαστούσα. Ένας σακάτης μήνας είμαι ο φουκαράς  που μέτραγα τις μέρες μου και δεν πήρα χαμπάρι. Μετά που είδα τις μούρες των  πιτσιρικάδων σιδερωμένες και μπλε μαρέν,  τη σακουλεύτηκα τη δουλειά. Χορό κλοτσομπουνίδι  θα είχανε στήσει τίποτα  ζαρντινιέρες είπα, κι απάνω που σκεφτόμουνα πως άλλο πράμα είναι ο αναρχικός και άλλο πράμα ο μαλάκας,  ήρθε ο Ρουπακιώτης  και μου τη χάλασε.  Ανατρίχιασε  λέει  το μορμολύκειο, όταν  είδε τις φωτογραφίες των «συλληφθέντων», αλλά ευτυχώς βγήκε μετά ο Δένδιας κι είπε πως έγινε συμπλοκή, χτυπήσανε οι μπόμπιρες στα τσιμέντα  και παραμορφωθήκανε, γι’ αυτό μετά τους βάψανε, για να μοιάζουνε κάπως σαν άνθρωποι. Οπότε λέω, ασ’ το  καλύτερα, γιατί βρομάει από όλες τις μπάντες.

 • ebloko στους νταβατζήδες της διατροφής μας

   

  Δύσκολο ακούγεται, ακατόρθωτο σχεδόν, αλλά ως εγχείρημα αξίζει τον κόπο. Αξίζει τον κόπο γιατί  δεν υπάρχει η ελάχιστη αμφιβολία ότι λειτουργούν καλοκουρδισμένοι και αδιάλλακτοι μηχανισμοί, που επιβάλλουν με το έτσι θέλω τούς ισχυρούς άγραφους κανόνες και νόμους τους στη διακίνηση και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης.  Ντόπιων και εισαγόμενων.  Και μπορεί εγώ να λέω «με τα εισαγόμενα ας κάνουν ό,τι θέλουν», αλλά είναι φανερό ότι οι αθρόες εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών (ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων) χρησιμοποιούνται πλην των άλλων σαν μοχλός  ελέγχου των εγχώριων προϊόντων τόσο όσον αφορά την παραγωγή τους όσο (και κυρίως) όσον αφορά τις λιανικές τους τιμές.  Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται απλώς για μια αγορά οργανωμένη και ελεγχόμενη μέσω καρτέλ αλλά για μια αγορά που λειτουργεί με όρους μαφίας. Όλα γίνονται στο μιλητό και όποιος τολμήσει να πάει κόντρα στους μαφιόζικους νόμους αντιμετωπίζει την μήνιν των νονών της διαπλεκόμενης μαφίας.  Μα, θα μου πεις, τόσα παρατηρητήρια τιμών δουλεύουν, τόσες ενώσεις καταναλωτών δραστηριοποιούνται  και  καμιά δεκάδα κρατικές υπηρεσίες επίσης. Όλες για τον έλεγχο των τιμών υποτίθεται, για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, για τον έλεγχο ποιότητας, καταλληλότητας  και άλλα τέτοια πιασάρικα. Τι κάνουν όλοι αυτοί;  Δεν είναι δύσκολη η απάντηση...

   

  Πριν από λίγα χρόνια κάποιος ονόματι Σημίτης φερόμενος και ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας, απαντούσε με ένα στερεότυπο τρόπο σε οποιαδήποτε καταγγελία!  «Όποιος διαθέτει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα».  Ήξερε καλά ο μπαγάσας ότι η μαφία δεν παράγει στοιχεία για τον εισαγγελέα, καθότι οι νόμοι της άγραφοι και η ομερτά υπέρτατος  κανόνας,  για τούτο  και έφτυνε κατάμουτρα όποιον τολμούσε να αρθρώσει  μια λέξη περί σκανδάλων, διαφθοράς, αισχροκέρδειας κτλ. Στην ουσία του έλεγε να το βουλώσει, γιατί θα τον καλέσει ο εισαγγελέας για κάτι αδικήματα που ακούνε στην περιγραφή «διασπορά ψευδών ειδήσεων», «συκοφαντική δυσφήμιση» και άλλα παρόμοια.
Θα σας στέλνουμε μόνο ενδιαφέροντα νέα και τους καταλόγους μας!
E-Bloko Payment Logos