Προϊόντα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ και πάνω από όλα ΦΘΗΝΑ

Blog
 • 08-02-2010

  Τριανταφυλλίδης ή Πατάκης

  Μπαίνω σε ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία των νοτίων, λεγόμενων,προαστίων που μάλιστα επικεντρώνεται σε τίτλους σχολικών βιβλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ερώτηση απλή, φυσιολογική, εντελώς πηγαία για έναν άνθρωπο στα 50:

  -«Θα ήθελα, αν έχετε, τη Γραμματική της Δημοτικής του Μανώλη Τριανταφυλλίδη»

  Η απάντηση επίσης απλή, πηγαία, αλλά και σίγουρα εμπορική, οπωσδήποτε αναπάντεχη και εντελώς αφοπλιστική…

  -«όχι δεν την έχουμε αυτή, δεν την ξέρω, έχουμε όμως του Πατάκη ...είναι η καλύτερη ...όλοι αυτή παίρνουν».

  Λέω ξερά «ευχαριστώ», βγάζω το σκασμό και φεύγω. Δηλαδή, ήττα κατά κράτος.

  Μεμονωμένο περιστατικό αγραμματοσύνης; Μπα, για κανόνας μου μοιάζει.

  Η πραγματικότητα λέει ότι τα παιδιά μας έχουν σε χρήση ένα πάμφτωχο λεξιλόγιο που δεν ξέρω αν ξεπερνάει τις 500 λέξεις. Ένα λεξιλόγιο που συντάσσεται ελλειμματικά, που έχει ενσωματώσει απίθανης (βλακώδους)σύλληψης νεολογισμούς (λ.χ. «την είδα» ) και που έχει εθιστεί στη χρήση ξενόγλωσσων όρων με απροσδιόριστη προφορά (λ.χ. «ντηλ»,«φασιον», προτζεκτ, κονσεπτ).

 • 02-02-2010

  Τα μισά Οικονομικά είναι Ψυχολογία !!!

  Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε αυτή η εντελώς πρόσφατη, βαρυσήμαντη και στομφώδης ρήση ενός μεγίστου πολιτικού ανδρός, που πιθανώς θα καθίσει κάποια στιγμή στον ελληνικό πρωθυπουργικό θώκο (ως επιθυμία, τουλάχιστον, το δηλώνει).

  Να εικάσω ότι πρόκειται για απόφθεγμα βαθυστόχαστων και υψηλών αναλύσεων των ινστρουχτόρων του Χάρβαρντ, που δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε εμείς οι ολιγογράμματοι; Πιθανό μου μοιάζει, αφού αυτοί και με τα μισά τη βγάζουν μπέικα.

  Να εικάσω ότι τύπος δεν χτύπησε ποτέ πόρτα, για να βρει δουλειά, ούτε ποτέ ζορίστηκε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά έζησε σαν πλουσιόπαιδο, κολεγιόπαιδο και μετέπειτα ζει ως bon viveur ; Πιθανό μου φαίνεται επίσης.

 • 02-02-2010

  Η ενοχοποίηση της εργασίας

  Με την κοινή λογική φαίνεται απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό κάθε άνθρωπος να επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η σταδιακή κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας, η δραματική μείωση των μικρών ατομικών ή οικογενειακών επιχειρήσεων, η συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μεγάλες μονάδες και η εξωφρενική διόγκωση του δημόσιου τομέα που εξέθρεψε το ακραία πελατειακό, ελληνικό πολιτικό σύστημα, οδήγησαν αναπόφευκτα στον μαρασμό της περιφέρειας και στη δημιουργία του μεγάλου οικιστικού τέρατος (από κάθε άποψη), της Αθήνας, και του μικρότερου της Θεσσαλονίκης. Από άποψη απασχόλησης έδωσαν ένα αποτέλεσμα που δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος στη δεκαετία του 70, δηλαδή εκατομμύρια μισθωτούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Κοντά στα 3/5 του ενεργού πληθυσμού φαίνεται να είναι μισθωτοί.

  Επειδή δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα κάποια «κυβέρνηση» που να καταφέρει να μετρήσει τους δημοσίους υπαλλήλους (!), δηλαδή τους υπαλλήλους στους οποίους (υποτίθεται ότι) προΐσταται, διάφοροι υπολογισμοί συγκλίνουν ως προς τον αριθμό τους υπολογίζοντάς τον σε ένα εκατομμύριο περίπου. Σημειώνουν επίσης ότι από αυτούς οι 400 χιλιάδες, περίπου, έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι 600 χιλιάδες είναι «συμβασιούχοι».

 • 01-02-2010

  Άλλος … (δανείζεται) και άλλος πληρώνει

  Η παροιμία είναι παλιά, γιατί παλιά είναι αυτή η φάμπρικα που κάθε τόσο φτιασιδώνεται και εκσυγχρονίζεται.

  ΔανειζόΜΑΣΤΕ με υψηλά επιτόκια γιατί ΕΙΜΑΣΤΕ αναξιόπιστοι,

  ΔανειζόΜΑΣΤΕ για να πληρώσουΜΕ τους τόκους των δανείων που πήραΜΕ,

  ΜΑΣ βλέπουν σαν το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης,

  Κάθε παιδί που γεννιέται ΧΡΩΣΤΑΕΙ 25.000 ευρώ !

  Τα «Greek Statistics» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ετούτα και άλλα σαν ετούτα βομβαρδίζουν ασταμάτητα τα αυτιά όλων εμάς των ονοματεπώνυμων (κάπου 11 εκατομμύρια είμαστε…). Ξωπίσω, διεθνείς και εγχώριοι κοπρίτες (κοπρίτης = τρώει από ξένο ιδρώτα, αποπατεί και ...μιλάει), φαύλοι κάθε λογής (λαμόγια) και πατριδοκάπηλοι Ελληνάρες της συμφοράς επαναλαμβάνουν με μικρές παραλλαγές (τουλάχιστον τα τελευταία 35 χρόνια που θυμάμαι καλά) το ίδιο ποίημα με τίτλο «για το καλό της πατρίδας σφίξτε λίγο ακόμα το ζωνάρι».

 • 26-01-2010

  Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

  Ένα δίμηνο και πάνω, ολημερίς κι ολονυχτίς δεχόμαστε το ανελέητο σφυροκόπημα της «είδησης» ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τη ζώνη του Ευρώ. Με δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, σχόλια και αναλύσεις ειδικών. Εντάξει, το εμπεδώσαμε, αλλά, εμένα αυτή η ενορχήστρωση με παραπέμπει, κατά κάποιον τρόπο, στις δηλώσεις και τα σχόλια των αρμόδιων κυβερνητικών, κοινοτικών και ειδικών πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν όλοι διαβεβαίωναν όλους για τις άριστες προοπτικές των χρηματιστηρίων και κατάφεραν έτσι να πείσουν μέχρι και τις γιαγιάδες να βγάλουν το κομπόδεμα απ’ το μαξιλάρι και να το «επενδύσουν» σε χαρτιά. Μετά βέβαια έγινε, κατά τα γνωστά, η ληστεία του αιώνα μέσω χρηματιστηρίων (συμπεριλαμβανομένου του ΧΑΑ σε θέση περίοπτη). Ως μη ειδικός δεν μπορώ βεβαίως να τεκμηριώσω ούτε σενάριο εξόδου ούτε σενάριο παραμονής στη ζώνη του ευρώ, αλλά επειδή με τις «διαβεβαιώσεις» έχω ένα θέμα, μερικές απλές σκέψεις μπορώ να τις κάνω.

 • 25-01-2010

  Τα τρακτέρ στα μπλόκα, οι αγρότες στην πείνα και η ΚΑΠ στις Βρυξέλλες

  Δεν μου πέφτει λόγος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σαν (και) αγρότης με τους αγρότες είμαι, είτε με μπλόκα και κλειστούς δρόμους είτε δίχως μπλόκα. Αλλά οι αγρότες με ποιόν είναι; Και οι αγρότες στα μπλόκα τι καπέλα φοράνε; Σαν γαλαζοπρασινοκόκκινα μου φαίνονται.

  Δεν μου πέφτει λόγος να κρίνω τον πολιτικό σχηματισμό που κυβερνούσε μέχρι πριν από λίγο και κείνον που τώρα κυβερνάει. Δεν είχαν λεφτά να δώσουν στους αγρότες γιατί τα ξόδεψαν στα Χρηματιστήρια, στα Ομόλογα, στα Βατοπέδια, στις Μίζες, στις Ζήμενς, στις Βίλες και σε άλλους τομείς ανάπτυξης, οπότε δεν περίσσεψαν για τους αγρότες.

  Δεν μου πέφτει πάλι λόγος να κρίνω τους σχηματισμούς που δηλώνουν μονίμως «στο πλευρό της μικρής και μεσαίας αγροτιάς» και που έχουν αναγάγει σε επαναστατικές θέσεις την «τιμή ασφαλείας» και τη «διατίμηση».

 • 24-01-2010

  Και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ

  Ή η υποκουλτούρα της καταγγελίας και τα φαινόμενα του τύπου troktiko.blogspot.com.

  Σε προηγούμενο άρθρο («η υποκουλτούρα της καταγγελίας») σημείωνα ότι, «Το παζλ συμπληρώθηκε, ήδη, από το κύριο μέσον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το Internet. Παρατηρήστε ότι πρώτα σε επισκεψιμότητα portals είναι όσα έχουν κάνει την ανάρτηση ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ (και δη ανώνυμης) όχι μόνο κύριο πιάτο, αλλά φροντίζουν να είναι συνέχεια φρέσκο πιάτο.»

  Συνηθίζω να έχω αρχική σελίδα στον internet explorer τη σελίδα εκείνη που κατά κοινή ομολογία και αποδεκτές μετρήσεις διατηρεί την πρωτιά στο είδος. Όχι βέβαια από κάποιο ανεξήγητο βίτσιο, αλλά για να έχω συνεχή ανανέωση της ένδειξης του βαρόμετρου αυτής της υποκουλτούρας, επειδή τυχαίνει να έχω εκτιμήσει την δραστικότατη επιρροή της στη διαμόρφωση κοινής γνώμης και κυρίως, κοινής συμπεριφοράς.

  Η φάμπρικα αυτή δεν μου φαίνεται καθόλου αυθόρμητη μα και καθόλου τυχαία. Νομίζω ότι αφενός μεν λειτουργεί σαν εκτονωτικό και αποπροσανατολιστικό κανάλι για κάποιον που θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε ΑΝΩΝΥΜΗ καταγγελία, αφετέρου δε στοχοποιεί κατά τρόπο που οδηγεί είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις να καταφύγουν σε απολογία (κυριολεκτικά).

 • 18-01-2010

  Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ (Δέκα χρόνια στην ΟΝΕ)

  Δέκα χρόνια πριν,

  Την άνοιξη του 2000 στήθηκαν φιέστες και πανηγύρια, γιατί «η Ελλάδα εκπλήρωσε και τα 4 κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ και μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ». Για να εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια εφαρμόστηκαν προηγουμένως,, επί δέκα χρόνια περίπου, πολιτικές «λιτότητας» και «σφικτής εισοδηματικής πολιτικής». Τέλος εποχής για τη δραχμή, αρχή εποχής για το ευρώ.

  Λίγο μετά, κι ενώ ο πολύς κόσμος είχε αρχίσει να νιώθει μόνιμη ανατριχίλα από την ευρω ακρίβεια, άρχισαν να ακούγονται κάτι ψίθυροι για «δημιουργική λογιστική, για πλασματική σύγκλιση» και άλλα τέτοια που περίπου εννοούσαν ότι η Ελλάδα έπιασε κορόιδα του κοινοτικούς κουτόφραγκους και μπήκε στην Ευρωζώνη με μαγειρεμένα στοιχεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κοινοτικοί δεν πιάστηκαν κορόιδα, αλλά έκαναν το κορόιδο, γιατί η ένταξη της Ελλάδας εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό (επειδή δηλαδή είχαν γνώση) στις εκθέσεις ένταξης (της ΕΚΤ) διατυπώθηκε η σοβαρή, επανειλημμένη και έντονη επισήμανση για «ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων» από την ελληνική πλευρά.

  Δέκα χρόνια μετά,

  - Οι (ούτως ή άλλως) διεθνείς «επενδυτές» αγόρασαν σε τιμή ευκαιρίας, είτε μέσω χρηματιστηρίου είτε απευθείας, ΟΛΑ τα «χρυσαφικά» και τα «ασημικά» της Ελλάδας «που μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ». Μόνο κάτι μπακίρια έχουν ξεμείνει απούλητα.

 • 17-01-2010

  Ταχυδρομική ΕΥΡΩΣΦΑΛΙΑΡΑ

  (08/10/09) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εθνική της νομοθεσία η οποία προβλέπει την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων και υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες ταχυμεταφοράς ή μεταφοράς, δεμάτων και ταχυδρομείου. Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι η νομοθεσία αυτή δεν είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Της εν λόγω παραπομπής προηγήθηκε η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, τον Ιανουάριο 2009 ( IP/09/157 ).

  Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 25 χρόνων, όλες δίχως εξαίρεση, έκριναν ότι οι ταχυδρομικές μεταφορές (ταχυμεταφορές) στην Ελλάδα μπορούν να γίνονται χωρίς φορτηγά αυτοκίνητα !!!.

 • 11-01-2010

  Η υποκουλτούρα της ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

  Επειδή δεν μπορεί να πιθανολογηθεί η ύπαρξη τόσο μεγάλης ποσότητας ΒΛΑΚΕΙΑΣ, σε τόσο πολλούς ανθρώπους, με τόσο ψηλά καπέλα και τόσα μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ, ώστε να δικαιολογείται το μέτρο περί αποδείξεων για τον προσδιορισμό του αφορολόγητου εισοδήματος και την «πάταξη της φοροδιαφυγής», είναι απολύτως λογική η υπόθεση πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

  Προσωπικά, με ενδιαφέρει από ελάχιστα έως καθόλου αν θα ισχύσει το μέτρο, γιατί δεν πρόκειται να μαζέψω καμία απόδειξη. Θα συνεχίσω να πετάω στα σκουπίδια οποιαδήποτε απόδειξη από οποιοδήποτε μαγαζί, όπως θα συνεχίσω να καταβάλω τον οβολό μου στα συχνά-πυκνά διόδια δίχως να περιμένω να πάρω ρέστα και απόδειξη, σε γνώση μου βεβαίως ότι ως φορολογούμενος πολίτης-υποζύγιο θα κληθώ να πληρώσω αυξημένο μπουγιουρντί στην εφορία. Εννοείται ότι δεν συστήνω αυτή τη συμπεριφορά – ούτε κάποια άλλη – γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Αυτό είναι δουλειά εκείνων που με τον άλφα η τον βήτα τρόπο ανακατώνονται στα κοινά ή ανακατώνουν τα κοινά

Σελίδα 10 από 12
με:
ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ & ΓΡΑΦΟΥΝ

 

ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΑΦΟΥ,

- Η διαπλοκή κέρδισε κατά κράτος
-Η πατρίδα διαλύεται και οι "πατριώτες" πουλάνε τα κομμάτια της
-Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός κατέρρευσε και η "βαριά βιομηχανία" έπεσε με πάταγο στα κεφάλια των "βιομηχάνων"
-Οι διαδηλώσεις για την "ιστορία" μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας μαζεύουν πιο πολύ κόσμο από τις εργατικές
-Η Αριστερά ομφαλοσκοπεί και ο λαϊκισμός θριαμβεύει

-Τα ρουφιανοblogs τυπου "troktiko" σπάνε τα δικά τους ρεκόρ επισκεψιμότητας ζεσταίνοντας το αυγό του φιδιού
-Οι γαλαζοπρασινορόζ μαριονέτες κάνουν τούμπες ανάποδες μπροστά στην τρόικα των σωτήρων

-Οι μεγαλόσχημοι ρασοφόροι πέρδονται βοερά, προσευχόμενοι δήθεν
-Τα ΜΜΕ αποπατούν αναιδώς στη μούρη μας

-Το παρακράτος απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση
-Η πεμπτουσία του φασισμού -η συλλογική ευθύνη- τείνει να αλώσει τη συλλογική συνείδηση
-Τα λαμόγια κι οι "φιλάνθρωποι" συνεχίζουν το γλέντι, ενώ,
όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται καθημερινά στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Έχοντας έτσι κι αλλιώς ένα πρόβλημα με την "ιδιοκτησία" δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το "πνευματική ιδιοκτησία". Ωστόσο, για
να μην παρεξηγηθεί κανένας "ιδιοκτήτης", προσέχω να δω αν υπάρχει επίκληση προσωπικής ιδιοκτησίας σε κάθε περίπτωση που δανείζομαι κάτι ενσωματώνοντάς το σε κάποια ανάρτηση αυτού του blog - που είναι προσωπικό blog αλλά όχι ιδιόκτητο

ΣΟΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ..

Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. (Albert Einstein)

Συνάδελφε Παραγωγέ...
 • Πρόβαλλε αποτελεσματικά τα προϊόντα σου
 • Δες τις Λύσεις του Ebloko!
Δείτε περισσότερα
Για Παραγωγούς
Φίλε καταναλωτή...
 • Κάνε την παραγγελία σου ηλεκτρονικά και θα την παραλάβεις στην πόρτα σου από την Γενική Ταχυδρομική με Αντικαταβολή
 • Έλα στα πρατήρια Ebloko Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-20:00 και Σάββατο 10:00-16:00
Δείτε περισσότερα
Τρόποι πληρωμής
Το Blog του Διαχειριστή
 • Γράφει αραιά και που καθότι τα πολλά λόγια φέρνουν φτώχεια και γράφει για πάρτη του καθόσον δεν φιλοδοξεί να κοντράρει τους εργολάβους της ενημέρωσης και τους αναλυτές της συμφοράς.
Δείτε περισσότερα
Το blog του Διαχειριστή