Προϊόντα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ και πάνω από όλα ΦΘΗΝΑ

Blog
 • 20-02-2013

  Φόρος βλακείας στη φασολάδα

   

  Μόνος μου τα έλεγα και μόνος μου τα άκουγα..

  Το άνοιγμα του πρώτου πρατηρίου ελληνικών προϊόντων καθημερινής ανάγκης του ebloko.gr  σε μένα τουλάχιστον έχει προκαλέσει κάποιους καλούς εγκεφαλικούς μπελάδες.  Δίχως να νιώθω πως ξαναγίνεται  η ανακάλυψη της Αμερικής, βλέπω ότι δημιουργείται  μια πρώτης τάξης ευκαιρία, μια μοναδική δυνατότητα, ώστε να ξεδιαλύνουν με απλό και πειστικό τρόπο κάποιες βασικές αιτίες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη σε ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Να ξεδιαλύνουν κάποια πράγματα που σχετίζονται με το τι παράγουμε, τι καταναλώνουμε, πόσο ακριβά παράγουμε, πόσο ακριβά πληρώνουμε τις αγορές μας, τι εισάγουμε και γιατί, τι είναι εκείνο που στρέφει τη μέση   καταναλωτική συνείδηση να θεωρεί τα εισαγόμενα προϊόντα καλύτερα και φθηνότερα.
  Το ότι στην πρώτη σελίδα αυτού του δημόσιου σημειωματάριου έχω βάλει τη σοφή κουβέντα που αποδίδεται στον Αϊνστάιν, «μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες», δεν  σημαίνει απλώς και  μόνο γιατί με εντυπωσιάζει η ακρίβεια και η σαφήνεια του αποφθέγματος, αλλά το έκανα κυρίως γιατί σαν μήνυμα λειτουργεί  (σε μένα τουλάχιστον) ως εξαιρετικό διεγερτικό των εγκεφαλικών κυττάρων. 
  Αντιγράφω  (από ένα παρατηρητήριο τιμών): «Για ένα κιλό αλεύρι, η τιμή στην ελληνική αγορά είναι 1,6 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται από 0,49 έως 1,09 ευρώ. Τα 500 γρ. ψωμί για τοστ πωλούνται προς 2,84 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο προς 0,78 ευρώ, στην Αυστρία 0,55 ευρώ, στη Γαλλία 0,99 ευρώ και στην Ισπανία 1,45 ευρώ».
  Και παρατηρώ: Θα παραγόταν μια εξαιρετικά ευκρινής και απόλυτα σαφής εικόνα, αν το «παρατηρητήριο τιμών» παρατηρούσε τις απόλυτες και ποσοστιαίες διαφορές τιμών μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Τότε θα μπορούσε πιθανώς εύκολα να οριστεί και το τεκμήριο αισχροκέρδειας και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο στα ραδίκια και στα φάρμακα. Τότε θα είχε νόημα η σύγκριση με τις τιμές Ευρώπης. Τότε οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρούσαν δραματικά. Τότε θα φαινόταν ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν παράγουν ακριβότερα από τους άλλους Ευρωπαίους αλλά μάλλον φθηνότερα. Άρα κάτι άλλο τρέχει… Τι άραγε;
  Όχι τα παραπάνω δεν είναι σημερινά. Δεν είναι καθόλου φρέσκα. Τα έγραφα εν έτει 2009 όταν «λεφτά υπήρχαν», τότε που  κανείς δεν μίλαγε για κρίση, τρόικες, ΔΝΤ, δανειακές συμβάσεις  και παρόμοιους εφιάλτες.  Μα κι αν τα έγραφα σήμερα, δεν θα άλλαζα ούτε ένα γράμμα. 

   

  Κάτι  μήνες  αργότερα μας προέκυψαν οι «βοήθειες» της τρόικας των τοκογλύφων.  Οι τότε κυβερνώντες (και νυν συγκυβερνώντες) πανηγύριζαν για την επιτυχία τους να βρουν …στήριξη από τους εταίρους τοκογλύφους δανειστές και έτσι να σώσουν τη (χρεοκοπημένη) χώρα από τη  χρεοκοπία.  Τα ΜΜΕ είχαν κάνει καλή δουλειά και συνέχιζαν απτόητα. Οι δημοσκοπήσεις δεν άφηναν καμιά αμφιβολία ότι το πολιτικό δίπολο είχε το πάνω  χέρι. Η σκηνοθεσία του έργου «παραμονή στο ευρώ πάση θυσία» είχε τελειώσει και το έργο άρχιζε να παίζει σε όλα τα κανάλια «έγκυρης» πληροφόρησης.
 • 11-02-2013

  [ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ] Άντε και του χρόνου ! (όσοι απομείναμε)

  Κι αν σου κάτσει;
  Να μη χαλάσει το σερί.  Έγραψα πέρσι  http://www.ebloko.blogspot.gr/2012/03/2.html, έγραψα πρόπερσι  http://www.ebloko.blogspot.gr/2011/02/blog-post.html, οπότε ας δούμε πού βρισκόμαστε φέτος. Πού πατάμε δηλαδή  οι ελαιοπαραγωγοί και πού βρισκόμαστε.  
   
   
  Τέλειωσε και φέτος η συγκομιδή και πριν τελειώσει είχαν ήδη τελειώσει κάμποσοι μικροπαραγωγοί, τουλάχιστον από εκείνους που έχουν την ελαιοκαλλιέργεια / ελαιοπαραγωγή ως  πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.  Μόνο στα τηλεοπτικά κανάλια υπάρχει η εικονική πραγματικότητα πως φέτος, λόγω της κρίσης, πολλοί στράφηκαν στα χτήματα που είχαν κληρονομήσει και ξεκίνησαν καλλιέργεια ελιάς κτλ . Παρομοίως, μόνο στις τηλεοπτικές ειδήσεις (λέμε τώρα) υπάρχει η … είδηση πως φέτος δουλεύουν  στα χωράφια και ιδίως στη συλλογή της ελιάς  Έλληνες εργάτες.  Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι πολλοί μικροπαραγωγοί δεν μάζεψαν φέτος τις ελιές τους, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν μεροκάματα κι ούτε είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα χωράφια τους και να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη έξοδα συγκομιδής (μιλάω για χιλιάδες μικροπαραγωγούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι στον τόπο που υπάρχουν τα χτήματά τους). Τώρα, όσο για Έλληνες εργάτες καλύτερα να μη το συζητάμε. Αλβανοί βεβαίως, Βούλγαροι επίσης και Ασιάτες εσχάτως. Μεροκάματα από 15 μέχρι 30 ευρώ (μαύρα, κατάμαυρα ασφαλώς).

   

  Κι αν σου κάτσει;  Πού κολλάει ετούτο θα μου πεις.  Έλα, ντε.  Στη χώρα του τζόγου, με την παιδεία της «ευκαιρίας» πάντα κολλάει.  Λαχείο λοιπόν και το λάδι;  Λαχείο, καθόσον η τιμή παραγωγού είχε παραμείνει στα όρια (πραγματικού) κόστους για κάμποσα χρόνια αλλά φέτος έπιασε  …λήγοντα.  Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία μειώθηκε κατά 80 % περίπου, πράγμα που σημαίνει μείωση της συνολικής παραγωγής (στην Ευρώπη) περίπου σε 50% ! Οι έμποροι με τα κλεισμένα  συμβόλαια (Ιταλοί κυρίως) τράβηξαν τα μαλλιά τους στην αρχή κι, όταν τα ξερίζωσαν και δεν έβγαλαν άκρη (λάδι), αναγκάστηκαν να βγουν στους «πωλητές». Στο μεταξύ τα μαντάτα διαδόθηκαν (μέχρι περίπου το τέλος του Νοέμβρη όλοι έκαναν την πάπια), οπότε οι «πωλητές» (ελαιοτριβεία,  ενώσεις αλλά και νταραβεριτζήδες) ανέβασαν τιμές.
 • 10-02-2013

  O tempora, o mores!

  Ζωή σε λόγου μας

   

  Τα κακάρωσε ο γέροντας και όδευσε (τον όδευσαν για την ακρίβεια) στο Α΄ νεκροταφείο. Καλά μέχρι εδώ  κι αφού μάλιστα πήγε  «πλήρης ημερών» ακόμα καλύτερα, τουλάχιστον για όσους τον νοιάζονταν. Ωστόσο, τα διθυραμβικά τελετουργικά, οι εθνικιστικές κορώνες , τα διχαστικά κηρύγματα, οι βολές τύπου «στο γάμο του καραγκιόζη» και άλλα τέτοια ευτράπελα τι ακριβώς εξυπηρέτησαν; Εννοείται πως δεν έχω στην πραγματικότητα τέτοιο ερωτηματικό, αλλά να, «ξεφυλλίζοντας» κάποιες εκατοντάδες "ποσταρίσματα" σε ιντερνετικά στέκια, απλώς βεβαιώθηκα για μια φορά ακόμα όχι μόνο για το πόσο βαθειά είναι η αγραμματοσύνη των (ας πούμε)  σαραντάρηδων και κάτω αλλά κυρίως για το πόσο θολά έχουνε γίνει τα  νερά, έτσι ώστε να ευνοείται το ψάρεμα σε ό,τι  λάχει.
   

  Αν και προσωπικά έχω την άποψη ότι επρόκειτο για έναν ασήμαντο (περίπου) άνθρωπο, ένα μουρόχαυλο στρατοκράτη που  κάτω από συνθήκες «Πολυτεχνείου» είχε την ευκαιρία να εκδηλώσει τα δολοφονικά  του ένστικτα, δεν μένω σε αυτό. Δεν έχει νόημα  το ποια είναι η δική μου άποψη. Άλλωστε μιλάμε για μακαρίτη και «οι νεκροί δεδικαίωνται».  Στο πανηγύρι των ανεγκέφαλων στέκομαι μόνο.  Ένα πανηγύρι που δεν έχω την ελάχιστη αμφιβολία ότι είναι τεχνηέντως στημένο  από επιτήδειους και  σηκώνει πολλή κουβέντα το ποιών και τι συμφέροντα υποστηρίζουν κάτω από τις δήθεν εθνικοπατριωτικές τους κραυγές.

   

  Ο τελετάρχης,  Αμβρόσιος ο θεομπαίχτης

   

  Ο γέροντας τα κακάρωσε αλλά ο τελετάρχης φαίνεται πως είτε κάποια γραμμάτια έχει ανεξόφλητα είτε είναι χωμένος μέχρι τα μπούνια στο φασιστικό σκατό. Οπότε βρήκε τη δική του ευκαιρία να αφοδεύσει δημοσίως κατά πάντων και υπέρ προστατών. Ότι η, συμπαθέστατη  για πολλούς και ιερή για λιγότερους, φάρα των ρασοφόρων  μού είναι ιδιαίτερα απεχθής ουδέποτε το έκρυψα, όπως δεν έκρυψα βεβαίως  πως μού είναι ολότελα αδιάφορες οι κάθε λογής θεολογικού τύπου μεταφυσικές κοσμοαντιλήψεις. Εν πάση περιπτώσει αυτό αποτελεί προσωπική μου πεποίθηση, που όχι μόνο δεν  με εμποδίζει,, αλλά μου επιβάλλει να υπολήπτομαι  πραγματικά  διαφορετικές ή και ολότελα αντίθετες προσεγγίσεις.  Όμως τους θεομπαίχτες κάθε λογής δεν έχω κανένα λόγο να τους σέβομαι.  Ετούτος  λοιπόν ο άγιος πατέρας τον καιρό που εκείνος ο αλησμόνητος χρυσοσυλλέκτης αρχιερέας (μακαρίτης κι αυτός) ο εκ Βόλου και Χρυσοπηγής Χριστόδουλος που «διάβαζε και δεν είχε καταλάβει τι γινόταν επί χούντας» ήταν ήδη αρκετά …διαβασμένος και έκανε καριέρα παπά στη Χωροφυλακή και δη ως  «προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής», ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου προφανώς ως ευδοκίμως τερματίσας την εν τη Χωροφυλακή θητεία  του.
 • 29-01-2013

  Το πρώτο μαγαζί ebloko.gr είναι γεγονός

  ..και έπεται συνέχεια
   

   
   
  Το εγχείρημα ebloko.gr ξεκίνησε και συνεχίζει να υπάρχει σαν ένα βήμα προβολής των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους μέσα από μια ιστοσελίδα που τους παρέχει  δωρεάν πρόσβαση προβολής με την προϋπόθεση ότι δεν διαφημίζουν τα προϊόντα τους τηλεοπτικά. Η προϋπόθεση αυτή δεν υποκρύπτει κάποια περίεργη ιδεοληψία ούτε και ετσιθελισμό βεβαίως.  Προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από το πραγματικό γεγονός ότι η τιμή των προϊόντων  που υφίστανται τηλεοπτική διαφήμιση επιβαρύνεται με τέτοιο κόστος, που εξ ορισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί  ως "τιμή παραγωγού". Είναι επίσης φανερό πως τα προϊόντα που διαφημίζονται τηλεοπτικά αφορούν,  χωρίς εξαίρεση, παραγωγικές  μονάδες βιομηχανικού επιπέδου ή μεγαλομπακάλικα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών μιας ιστοσελίδας  επιπέδου ebloko.gr.

   
   

  Ebloko.gr  και  "τιμή παραγωγού"

   

   Ο τρόπος προβολής κάθε παραγωγού και των προϊόντων του μέσα από την ιστοσελίδα ebloko.gr ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί κάποιους εντελώς συγκεκριμένους και ευκρινείς όρους. Όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, προβάλλονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντελώς εφικτή η άμεση επικοινωνία μαζί τους από όποιον το θελήσει. Γι’ αυτό αποτυπώνεται η ακριβής θέση τους στον γεωγραφικό χάρτη μαζί με ενδεικτικές φωτογραφίες της εγκατάστασής τους και με παράθεση όλων των στοιχείων επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα, φαξ, emails). Η προβολή των προϊόντων τους γίνεται δίχως περιορισμό ως προς τον αριθμό τους και σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που οι ίδιοι επιλέγουν. Τέλος, στο, έτσι κι αλλιώς κρίσιμο, θέμα της τιμής των προϊόντων το ebloko.gr επίσης δεν παρεμβάλλεται. Ο κάθε παραγωγός ορίζει τις τιμές που θέλει να βάλει  στα προϊόντα του. Θεωρητικά λοιπόν αφού είναι παραγωγός και βάζει εκείνος τις τιμές στα προϊόντα του πρόκειται για "τιμές παραγωγού".  Πρακτικά όμως είναι έτσι;
 • 24-01-2013

  Εκτός χρόνου (γενικώς) μα εντός τόπου

  Καλέ μου Άνθρωπε ! (δεν προλαβαίνω !)

   

  Δέχτηκα πάλι μερικά «παράπονα» για το γεγονός ότι  πέρασε κάμποσος καιρός χωρίς οι (ελάχιστοι) που παρακολουθούν αυτό το δημόσιο σημειωματάριο να δουν κάποιο νέο σημείωμα.  Έ, τι να κάνω , πέσανε μαζεμένα κάποια βάρη κι ούτε που σκέφτηκα ότι μπορεί να περίμενε κανείς κάποια ...νέα μου.  Λίγο το μάζεμα που άρχισε φέτος καθυστερημένα (οι ελιές, ντε) λίγο το άγριο γιουρούσι της διαπλοκής στην Ταχυδρομική που βάστηξε πάνω από δίμηνο έφταναν  και περίσσευαν ,για να μη φτάνω εγώ τρέχοντας.  Στο μεταξύ να είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα του πρώτου εκθετηρίου – πρατηρίου ebloko. Τέλος πάντων όλα με κάποιο τρόπο έγιναν, όπως έγιναν.   

   

  Τώρα, ως προς τα δημόσια σημειώματά μου, έχω την πεποίθηση πως καθένα από αυτά μοιάζει με κουτουλιά σε τοίχο, ενώ δεν έχω βεβαίως την ψευδαίσθηση πως ο τοίχος πρόκειται να πέσει. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν θα τα αραιώσω, για να είναι τουλάχιστον κάπως ελεγχόμενος ο πονοκέφαλος.

   

  Είπα ελιές και θυμήθηκα… Πήρε και σήκωσε κανονικά φέτος η αβροχιά. Ξεραΐλα. Μπήκε Νοέμβρης για να πέσουν οι πρώτες βροχές, που άλλα χρόνια έρχονταν το πολύ μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη.  Έτσι η συγκομιδή πήγε ένα μήνα αργότερα και, κατά πώς έγινε γνωστό, το ίδιο συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία, με αποτέλεσμα το πρώτο φρέσκο λάδι να βγει στις αγορές με μεγάλη καθυστέρηση. Καθυστέρηση που για τους ελαιοπαραγωγούς έδωσε τουλάχιστον μισό ευρώ πάνω στις τιμές, αν και εντελώς προσωρινά κατά τη γνώμη μου. Αυτοί πάλι νόμισαν (οι περισσότεροι) ότι, ενώ όλα πέφτουν, η τιμή του λαδιού ανεβαίνει με έναν ανεξήγητο τρόπο, και μάλιστα πιστεύουν ότι θα ανέβει κι άλλο γι’ αυτό και δεν πουλάνε. Περιμένουν την καλή. Περιμένουν δηλαδή πως η τιμή θα πάει πολύ ψηλά, οπότε θα βγάλουν το κάτι παραπάνω. Εγώ πάλι λέω ότι ενδέχεται η τιμή να ανέβει ψηλά, αλλά αμέσως μετά θα πέσει χαμηλά εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα κεφάλια των ελαιοπαραγωγών. Θα πέσει δηλαδή κατακέφαλα στους ελαιοπαραγωγούς,  αφού νωρίτερα θα έχει φορέσει ένα ψηλό καπέλο στα κεφάλια των καταναλωτών.
 • 21-11-2012

  Τα …τελευταία μέτρα και τα επόμενα

  Εξαθλίωση και αφελληνισμός με κοινοβουλευτική έγκριση

   

  Από όσα είδα πριν κάτι μέρες κανένας εθνοπατέρας δεν είχε αγωνία για το αν θα περάσουν τα τελευταία μέτρα από το κοινοβούλιο. Τα χαρτιά ήταν σημαδεμένα έτσι κι αλλιώς και οι εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες. Είχαν βέβαια κάποια αγωνία οι μαγαζάτορες για τα μαγαζιά τους, καθόσον μερικοί εθνοπατέρες (και εθνομητέρες) έχουν αρχίσει να νιώθουν κάπως άβολα και ψάχνουν πιο βολικό στασίδι σε γειτονικό μαγαζί (όπως λέμε Ανδρουλάκης).

   

  Είναι αλήθεια ότι οι τρεις μαγαζάτορες του γκουβέρνου  (συνήθως λέγονται πολιτικοί αρχηγοί) χρειάστηκαν κάμποσες μέρες για να καταπιούν αμάσητη τη σαλάτα των κόκκινων γραμμών, των 18 σημείων και των 6 προϋποθέσεων, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν, αφού προφανώς κάποιος τους ειδοποίησε ότι «η διαπραγμάτευση τελείωσε».

   

  Έτσι, το τρίτο κατά σειρά «μνημόνιο» και ο προϋπολογισμός του 2013,  αφού εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου (να μην ξεχνιόμαστε: έχουμε  κοινοβουλευτική δημοκρατία), ορίζουν πλέον την τύχη του λαού μας και της χώρας. Και την ορίζουν με ένα οδυνηρό τρόπο για το 80% περίπου των υπηκόων της, αφού το οδηγούν σε ακραία  φτωχοποίηση και ζοφερό μέλλον. Αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο δεν το αποκλείουν οι κυβερνητικοί συνεταίροι που υπερψήφισαν μνημόνιο και προϋπολογισμό, αλλά έριξαν πολλές δραματικές κορώνες κατά τις ομιλίες τους,  διαβεβαιώνοντας ότι καταλαβαίνουν τον πόνο του κόσμου, ότι συμπάσχουν, ότι δεν γίνεται αλλιώς και ότι ελπίζουν πως στο τέλος θα υπάρξει  …ανάπτυξη. Το πόσο συμπάσχουν ήταν απολύτως φανερό στο τέλος και των δύο ψηφοφοριών, όταν στριμώχνονταν για να κάνουν συγχαρητήριες χαιρετούρες και υποκλίσεις στους μαγαζάτορες με διάπλατα χαμόγελα επιτυχίας! Το γιατί αντάλλασσαν συγχαρητήρια χασκογελώντας, σε μένα τουλάχιστον, δεν κάνει εντύπωση.
 • 26-10-2012

  E-bloko στη διαπλοκή

  Μεγάλες κουβέντες;

   

  Δεν τρέφω καμιά αυταπάτη ως προς το ευάλωτο της διαπλοκής. Άλλωστε αυτό το δημόσιο σημειωματάριό μου προέκυψε ως ανοιχτή παραδοχή της προσωπικής πολιτικής  ήττας από αυτήν. Ήττα που καθόλου προσωπική δεν είναι στο βαθμό που αντιλαμβάνομαι πως αφορά το σύνολο του λαού μας και συνολικά τη χώρα μας. Ωστόσο δεν αθροίζομαι με τους ηττημένους, για να έχω παρέα στο θρήνο. Αθροίζομαι εξ αντικειμένου  και σε ό,τι με αφορά παραδέχομαι ξεκάθαρα ότι είμαι νικημένος αλλά αρνούμαι να προσκυνήσω τους νικητές. Ηττοπάθεια; Τι είναι αυτό;


  Αλλά αυτές οι παραδοχές και οι δηλώσεις θα ήταν εκτεθειμένες σε ερμηνεία άσφαιρου βερμπαλισμού, και δη εκ του ασφαλούς, αφού απογράφομαι με την ιδιότητα του επιχειρηματία (λέμε τώρα),  αν δεν τεκμηριώνονται από στάση ζωής. Γι’ αυτό, όσο αντέχουν τα ποδάρια μου κι όσο το μυαλό μου δεν έχει νερουλιάσει, το παλεύω όπως μπορώ, έργω και λόγω. Ήγουν με πολλή  δουλειά και λίγες κουβέντες. Που σημαίνει δουλειά στο χωράφι, στο ebloko.gr και στην ταχυμεταφορά. Σε κάνα διάλειμμα σκαρώνω και λίγες αράδες  στο παρόν σημειωματάριο. Για εφτά μέρες τη βδομάδα, αφού οχτώ δεν υπάρχουν.

 • 23-10-2012

  Η διαπλοκή αποθρασύνθηκε τελείως

  Ό,τι  ευρώ υπάρχει δεσμεύεται υπέρ του «δημοσίου» (δηλαδή των τραπεζών)

   

  Άρχισε προ ημερών και εξελίσσεται πάση δυνάμει ένα πογκρόμ κατασχέσεων αμοιβών,  τραπεζικών λογαριασμών και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων ακόμα και για οφειλές 300 ευρώ στο «δημόσιο».  Υπό τις παρούσες συνθήκες, που το ευρώ έχει γίνει ακριβοθώρητο, ένα τέτοιο πογκρόμ  μοιάζει  περίπου παρανοϊκό. Ωστόσο οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του δεν είναι παρανοϊκοί. Εκπόνησαν και εκτελούν συγκεκριμένο σχέδιο που ασφαλώς γίνεται κατανοητό μόνο αν το δει κανείς συνολικά. Αν το κοιτάξει δηλαδή τοποθετημένο μέσα σε μια εντελώς συγκεκριμένη συγκυρία, όπου εκτός από αυτό το πογκρόμ εξελίσσονται μια σειρά ακόμα από λυσσασμένες επιθέσεις κατά του εισοδήματος των ονοματεπώνυμων (καθημερινών ανθρώπων) είτε ως  φυσικών προσώπων είτε ως επαγγελματιών, επίθεση που έχει αιχμές τη μείωση μισθών και συντάξεων και την υπερφορολόγηση των πάντων. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν;

   

  Καταρχήν θεωρώ βέβαιο ότι αυτή η συντονισμένη επίθεση δεν στοχεύει στην είσπραξη χρεών προς το δημόσιο, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι οφειλέτες δεν έχουν να πληρώσουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μέτρα εφαρμόζονται κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποκλείουν την είσπραξη!  Δηλαδή ακόμα και αυτός που έχει να πληρώσει να μην μπορεί εκ των πραγμάτων να το κάνει. Περίεργο ε;

 • 01-10-2012

  Επειδή με τα δελτία των 8.00 δεν γεμίζει το στομάχι…

   

  Ακούω πολλούς να καταριούνται την τηλεόραση και τα δελτία των 8.00, επειδή  καθημερινά κομίζουν οικονομικο –τρομο- ειδήσεις. Ακούω κάμποσους να δηλώνουν  ότι δεν βλέπουν πλέον καθόλου τηλεόραση (αν και κάποιους τους έχω τσεκάρει και τους βρήκα μια χαρά ενημερωμένους και για τις τουρκοσειρές και για τα  τροϊκανομέτρα).  Έτσι κι αλλιώς η αλήθεια είναι πως  η τηλεόραση έχει αναδειχτεί σε ακατανίκητο παιδαγωγό εφ΄ όλης της ύλης.  Οι image makers και οι διαφημιστές αποφασίζουν πριν από μας για μας.
  Αποφασίζουν ποιους εκπροσώπους θα στείλουμε στη Βουλή (όχι εγώ πάντως), ποιο  γάλα θα αγοράσουμε, ποιο τυρί, ποιο λάδι, ποιο σαμπουάν, ποιο πακέτο τηλεφωνίας, ποιο τηλέφωνο θα καλέσουμε για να κλείσουμε ραντεβού με το γιατρό, ακόμα και ποια  όνειρα θα δούμε με τα μάτια μισόκλειστα. Αποφασίζουν ποιος είναι ένοχος ή αθώος. Αποφασίζουν ποια μουσική θα ακούσουμε και ποια ταινία θα δούμε.  Και πολλά άλλα αποφασίζουν. Όλα αποφασίζονται σύμφωνα με το budget. Σύμφωνα δηλαδή με το πόσα πληρώνει ο διαφημιζόμενος (που στη συνέχεια τα πληρώνουμε όλοι μαζί).
 • 24-09-2012

  Η αποκρουστική φάτσα της σύγχρονης Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας

  Άσχετο;

  Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο ένας Νορβηγός «πολιτικός αρχηγός» (ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος δηλαδή) που είχε το όνομα ΚΟΥΪΣΛΙΓΚ συνάντησε τον Χίτλερ για να του δηλώσει την πεποίθησή του ότι το Τρίτο Ράιχ (όπως λέμε ΔΝΤ, ΕΕ, ΚΤΕ) θα είχε μεγάλα οφέλη αν καταλάμβανε τη Νορβηγία. Υποστήριξε την εισβολή των ναζιστών Γερμανών στη Νορβηγία και αυτοί τον αντάμειψαν διορίζοντάς τον πρωθυπουργό από τον Φλεβάρη του 42 που μπήκαν στη Νορβηγία μέχρι το τέλος του πολέμου και την πτώση του Γ΄ Ράιχ.
  Μια μικρή λεπτομέρεια: Με το τέλος του πολέμου ο Κουΐσλιγκ συνελήφθη για τα «καλά» που έκανε στη χώρα του και το λαό της,  δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και στήθηκε στον τοίχο.
   
  Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε
   
  Ο «κυρίαρχος ελληνικός λαός»  παραζαλισμένος από ιδεολογήματα και φοβίες που συστηματικά του φύτεψε στον εγκέφαλο η εγχώρια και διεθνής ολιγαρχία  με το ακαταμάχητο όπλο της τηλεόρασης αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Αποφάσισε μάλιστα να παρασύρει στην αυτοκτονία τα παιδιά και τα εγγόνια του. Αποφάσισε πως δεν του χρειάζεται ούτε καν να έχει μια πατρίδα έστω ως αναφορά για το από πού έρχεται και πού πηγαίνει. Επέλεξε τους ίδιους του τους εχθρούς να τον «κυβερνήσουν». Τους εξουσιοδότησε να τον οδηγήσουν στον όλεθρο και τον αφανισμό. Κι αυτοί δεν έχασαν μέρα.
Σελίδα 2 από 12
με:
ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ & ΓΡΑΦΟΥΝ

 

ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΑΦΟΥ,

- Η διαπλοκή κέρδισε κατά κράτος
-Η πατρίδα διαλύεται και οι "πατριώτες" πουλάνε τα κομμάτια της
-Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός κατέρρευσε και η "βαριά βιομηχανία" έπεσε με πάταγο στα κεφάλια των "βιομηχάνων"
-Οι διαδηλώσεις για την "ιστορία" μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας μαζεύουν πιο πολύ κόσμο από τις εργατικές
-Η Αριστερά ομφαλοσκοπεί και ο λαϊκισμός θριαμβεύει

-Τα ρουφιανοblogs τυπου "troktiko" σπάνε τα δικά τους ρεκόρ επισκεψιμότητας ζεσταίνοντας το αυγό του φιδιού
-Οι γαλαζοπρασινορόζ μαριονέτες κάνουν τούμπες ανάποδες μπροστά στην τρόικα των σωτήρων

-Οι μεγαλόσχημοι ρασοφόροι πέρδονται βοερά, προσευχόμενοι δήθεν
-Τα ΜΜΕ αποπατούν αναιδώς στη μούρη μας

-Το παρακράτος απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση
-Η πεμπτουσία του φασισμού -η συλλογική ευθύνη- τείνει να αλώσει τη συλλογική συνείδηση
-Τα λαμόγια κι οι "φιλάνθρωποι" συνεχίζουν το γλέντι, ενώ,
όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται καθημερινά στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Έχοντας έτσι κι αλλιώς ένα πρόβλημα με την "ιδιοκτησία" δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το "πνευματική ιδιοκτησία". Ωστόσο, για
να μην παρεξηγηθεί κανένας "ιδιοκτήτης", προσέχω να δω αν υπάρχει επίκληση προσωπικής ιδιοκτησίας σε κάθε περίπτωση που δανείζομαι κάτι ενσωματώνοντάς το σε κάποια ανάρτηση αυτού του blog - που είναι προσωπικό blog αλλά όχι ιδιόκτητο

ΣΟΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ..

Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. (Albert Einstein)

Συνάδελφε Παραγωγέ...
 • Πρόβαλλε αποτελεσματικά τα προϊόντα σου
 • Δες τις Λύσεις του Ebloko!
Δείτε περισσότερα
Για Παραγωγούς
Φίλε καταναλωτή...
 • Κάνε την παραγγελία σου ηλεκτρονικά και θα την παραλάβεις στην πόρτα σου από την Γενική Ταχυδρομική με Αντικαταβολή
 • Έλα στα πρατήρια Ebloko Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-20:00 και Σάββατο 10:00-16:00
Δείτε περισσότερα
Τρόποι πληρωμής
Το Blog του Διαχειριστή
 • Γράφει αραιά και που καθότι τα πολλά λόγια φέρνουν φτώχεια και γράφει για πάρτη του καθόσον δεν φιλοδοξεί να κοντράρει τους εργολάβους της ενημέρωσης και τους αναλυτές της συμφοράς.
Δείτε περισσότερα
Το blog του Διαχειριστή