Προϊόντα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΟΙΟΤΙΚΑ και πάνω από όλα ΦΘΗΝΑ

Blog
 • 13-09-2010

  Φωτοβολταϊκή ΑΠΑΤΗ

  Η Ελλάδα μετράει τρεις συμπληρωμένες δεκαετίες ένταξης στην Ε.Ε. (τέως ΕΟΚ) και μάλιστα ως μέλος της Ευρωζώνης. Ο χρόνος αυτός αποδείχτηκε αρκετός ώστε η χώρα να μετατραπεί από πλεονασματική - εξαγωγική στον αγροτικό τομέα σε ελλειμματική - εισαγωγική. Η αγροτική οικονομία ξεθεμελιώθηκε προσχεδιασμένα και συστηματικά μέσα από τις επιταγές της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που δουλικά υπηρετήθηκε από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι «μάχες» που υποτίθεται ότι έδιναν οι κυβερνήσεις αυτές στις Βρυξέλες, μάχες που γίνονταν πρώτη είδηση στα Μ.Μ.Ε. και σημαία στα προεκλογικά φυλλάδια, αφορούσαν τη διατήρηση ή αύξηση των επιδοτήσεων γεωργικών προϊόντων και κυρίως επιδοτήσεων για «αναδιάρθρωση» καλλιεργειών. Επιδοτήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, στη συνέχεια, μοιραζόταν με διακομματική συναίνεση μέσα από τους εγκατεστημένους μηχανισμούς του πελατειακού κράτους, που λειτουργούν σαν βιομηχανία εκμετάλλευσης των αδιεξόδων και των αναγκών του αγροτικού κόσμου, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη γενική έλλειψη παιδείας.

 • 13-09-2010

  4 μήνες ebloko.gr – ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

  Υπενθυμίζω ότι εν προκειμένω δεν ενδιαφέρει η συμπεριφορά των συνειδητοποιημένων καταναλωτών, εκείνων δηλαδή που, τουλάχιστον, έχουν κατά κάποιο τρόπο καλή αντίληψη των μηχανισμών εμπορίου και μπορούν να διακρίνουν την πραγματικότητα πίσω από μια διαφήμιση προϊόντος ή υπηρεσίας. Εκείνων που δεν παρασύρονται από «δώρα», «προσφορές», φανταχτερές συσκευασίες και βαρύγδουπα λογότυπα, γιατί αυτοί όχι απλώς υποδέχτηκαν θετικά το ebloko.gr αλλά οι περισσότεροι έγιναν μόνιμοι επισκέπτες – καταναλωτές. Ας δούμε τους υπόλοιπους που είναι και οι περισσότεροι…

  Παραθέτω το μοναδικό αρνητικό μήνυμα επισκέπτη που διατυπώθηκε με ανώνυμο email, γιατί, μπορεί να είναι το μοναδικό ωστόσο υποθέτω πως είναι δυστυχώς πάρα πολλοί εκείνοι που θα έγραφαν κατά τον ίδιο τρόπο, αν το επιχειρούσαν. Νομίζω ότι τα γραφόμενα αυτού του επισκέπτη αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αντίληψη, εκείνη δηλαδή του δήθεν υποπτευμένου, του δήθεν γνώστη, του δήθεν κτλ., μια αντίληψη που έντεχνα καλλιεργείται από την καθεστωτική επικοινωνιολογία και συστηματικότατα περνάει από τα ΜΜΕ.

 • 20-07-2010

  Δεν κουνιέται φύλλο

  Τον τελευταίο καιρό περιήλθα σε εγκεφαλική αφλογιστία και καθόλου δεν με παρηγορεί η διαπίστωση πως και πολλοί άλλοι περιήλθαν σε ανάλογη κατάσταση. Γιατί είναι νομίζω οδυνηρό για κάθε σκεπτόμενο και κοινωνικά ευαίσθητο άνθρωπο να συνειδητοποιεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση μιας απάνθρωπης πραγματικότητας μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής υπνηλίας, πολιτικού αριβισμού και απουσίας συλλογικών συμπεριφορών άμυνας από τους θιγομένους. Είναι οδυνηρή και απίστευτα επαχθής η παραδοχή πως, ενώ η πορεία διαμόρφωσης απάνθρωπων συνθηκών ζωής για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συντελείται με γρήγορους ρυθμούς, την ίδια στιγμή ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων εκφράζει (όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις) την άποψη πως τα «μέτρα είναι αναγκαία».

  Το θέμα δεν είναι να κάνει κανείς διαπιστώσεις και αναλύσεις, αλλά να μπορέσει να καταλάβει πού πάει το πράγμα, πού το πάνε δηλαδή όλοι αυτοί οι σωτήρες, να προβλέψει τα σχέδια των σωτήρων και να πάρει τα μέτρα του στο βαθμό που μπορεί. Είναι δε θλιβερή η διαπίστωση πως κάθε συμπεριφορά άμυνας φαίνεται να κατανοείται από τον μέσο άνθρωπο ως ατομική συμπεριφορά και όχι ως συλλογική.

 • 16-06-2010

  Φιλανθρωπία, …το αντίδοτο στη φτώχεια!

  Αποτελεί γενική πεποίθηση πως οι λεγόμενοι μηχανισμοί εμπορίου, είτε εισαγόμενων είτε ντόπιων προϊόντων, ευθύνονται για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών καταναλωτή.

  Πολύς λόγος γίνεται κάθε τόσο από πολλούς και από διάφορα μέσα για υποτιθέμενα (αλλά πάντα ανώνυμα και ασύλληπτα ) καρτέλ στον τομέα των τροφίμων και όχι μόνο. Στην πιάτσα πάντως είναι γνωστά και συζητιούνται ονόματα και επωνυμίες, αλλά μέχρι εκεί. Κανένας δεν ανοίγει το στόμα του να μιλήσει επώνυμα. Ούτε για το γάλα ούτε για το λάδι ούτε για τα όσπρια ούτε για κανένα προϊόν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον έντονο, αν και συνήθως απροσδιόριστο, φόβο πως αν μιλήσω μπορεί να μου συμβεί κάποιο κακό ή ατύχημα, αν και ο πιο συνήθης φόβος είναι αυτός του εισαγγελέα, καθότι η ρήση ενός μεγάλου (…) πολιτικού άνδρα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας «όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στον εισαγγελέα» έχει δημιουργήσει σχολή βιομηχανίας διώξεων των θυμάτων αντί των θυτών. Έτσι μπορεί πράγματι από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί κανείς φορτωμένος με αγωγές εκατομμυρίων, μηνύσεις περί συκοφαντικής δυσφήμησης και άλλα τέτοια καλούδια, οπότε βγάζουν όλοι το σκασμό και οι ληστές συνεχίζουν ακάθεκτοι να κάνουν γιουρούσια. Και όχι μόνο κάνουν γιουρούσια, αλλά οργανώνονται πίσω από ανώνυμα δημοσιεύματα (τελευταία και από blogs), ώστε να φτιάχνουν το προφίλ τους με δήθεν κοινωνικές προσφορές, φιλανθρωπίες και άλλες τέτοιες προβιές.

 • 02-06-2010

  ΜΜΕ = Βιομηχανία Αποχαύνωσης

  Έχω την εντύπωση ότι ο πολύς κόσμος, ο μέσος άνθρωπος, τα έχει εντελώς χαμένα στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, γιατί καταλαβαίνει πως μέρα με τη μέρα δυσκολεύει η ζωή του δίχως την ίδια στιγμή να βλέπει κάποια διέξοδο. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται σφυγμομετρήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των υπηκόων της χώρας είναι υπέρ των μέτρων φτωχοποίησης. Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα αυτών των σφυγμομετρήσεων, αφού πιθανότατα καταγράφουν γνώμες βιασθέντων εγκεφάλων σε βαθμό που απλώς εύχονται και ελπίζουν να είναι αρκετά-αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετα!

  Κυβερνήτες και συγκυβερνήτες συμφωνούν στην ανάγκη «εθνικής ομοψυχίας», δηλαδή στην ανάγκη να σφίγγουν το ζωνάρι όλο και πιο πολύ οι ιθαγενείς ονοματεπώνυμοι (γύρω στα 11 εκατομμύρια είμαστε), γιατί οι υπόλοιποι, εκείνοι δηλαδή ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι ληστές των κρατικών ταμείων και του εθνικού πλούτου, ανοίγουν νέες τρύπες προς την άκρη της ζώνης τους προκειμένου να βολέψουν τη χοντρή κοιλιά τους που όλο και χοντραίνει. Ανάμεσά τους είναι και εκείνοι που έχουν αναλάβει την αποκλειστική εργολαβία «ενημέρωσης» της κοινής γνώμης (φυσικά και δεν εννοώ τους μαχόμενους δημοσιογράφους). Εννοώ αυτούς που πολεμάνε καιρό τώρα να ενοχοποιήσουν τους πάντες για το κατάντημα των δημόσιων οικονομικών.

 • 11-05-2010

  Οι …παρενέργειες του ebloko.gr

  Είναι προφανές ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το ebloko.gr γιατί τους χαλάει τη σούπα, αφού αποδομεί το μπλα -μπλα τους, δείχνοντας όχι το αυτονόητο (ότι δηλαδή η κατσαρόλα δεν γεμίζει με μπλα - μπλα και κορώνες) αλλά ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης που γεμίζει την κατσαρόλα φθηνά, υγιεινά, οικονομικά και ελληνικά, ενώ ταυτόχρονα προάγει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Η ελληνική σοφία λέει ότι «όποιος δεν μπορεί να χτυπήσει το γάιδαρο χτυπάει το σαμάρι». Έτσι και στην περίπτωση του ebloko.gr, επειδή προφανώς φάνηκε δύσκολο να χτυπηθεί ο γάιδαρος (ebloko.gr) επιλέχτηκε το σαμάρι, δηλαδή η Γενική Ταχυδρομική που το στηρίζει.

  Άρχισαν τα όργανα λοιπόν. Το πιο δυνατό βιολί (troktiko.blogspot.com) ξεκίνησε πρώτο και σίγουρα έπονται και τα δεύτερα βιολιά. Ορχήστρα μεταμεσονύκτια, παράφωνη.

  Ήχος πλάγιος πρώτος ..

 • 01-05-2010

  Γιατί ebloko;

  Επειδή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και με θα, επειδή με δανεικά και τζάμπα χρήμα δεν παράγεται πραγματική ανάπτυξη, το ebloko.gr υλοποιεί μια μικρή αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Υλοποιεί ένα μοντέλο «μηχανισμού στήριξης» εκείνων που χρειάζονται στήριξη και ευνοεί τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.

  Το ebloko είναι ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και κατασκευαστών ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, και μάλιστα να τα παραλάβει, αν θέλει, στην πόρτα του. Το ebloko είναι και κάτι πολύ περισσότερο: βήμα προβολής όχι μόνο των παραγωγών και των προϊόντων τους (δωρεάν) αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

  Στην περίπτωση των προϊόντων διατροφής το ebloko επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι:
  -Μια οικογένεια μπορεί να αγοράσει παραδοσιακά, γνήσια και άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα δίνοντας τα ίδια χρήματα που ξοδεύει αγοράζοντας τα πιο φτηνά εισαγόμενα, που συνήθως είναι άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας.
  -Αν αγοράσει κανείς προϊόντα ίδιας ποιότητας με αυτά του «πακέτου ebloko» σε τρέχουσες τιμές λιανικής, θα πληρώσει τουλάχιστον διπλάσια χρήματα.
  Είναι μύθος ότι οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν ακριβά και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση του «πακέτου ebloko», όπου, επειδή δεν παρεμβάλλεται προμήθεια μεταπωλητή, ΟΛΑ τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής για τα προϊόντα που αγοράζει πηγαίνουν στον Έλληνα παραγωγό.

  Το ebloko.gr δεν είναι αντίδραση. ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΗ !

 • 20-04-2010

  Μετά από 43 χρόνια

  Μετά από 43 ο ελληνικός λαός οδηγείται πάλι στο γύψο. Σε άλλου τύπου γύψο. Αυτή τη φορά δεν ακούμε το φασιστικό παραλήρημα του Παπαδόπουλου «ο μεγάλος ασθενής ετέθη επί της κλίνης …» που ακούστηκε στις 21 Απριλίου του 1967. Στις 21 Απριλίου του 2010 ακούμε κάποιες ακατάληπτες ασυναρτησίες του τύπου «δίχτυ ασφαλείας», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», «το πιστόλι είναι γεμάτο πάνω στο τραπέζι», «η κερδοσκοπία των αγορών», «μέτρα σταθεροποίησης», «ΔΝΤ», «σπρεντς» και κάτι υπαινιγμούς περί απώλειας μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.

  Ας μη θεωρηθεί ο παραλληλισμός αυτός ανιστόρητη αναφορά που προσβάλει κάποιους λίγους που φαίνεται να εξαργύρωσαν την αντιδικτατορική τους δράση με κρατικές, κομματικές, βουλευτικές ή κυβερνητικές θέσεις. Γιατί δεν προκύπτει προσβολή εφόσον οι ίδιοι συνέπραξαν ή συμπράττουν έστω και σιωπηρά στο σενάριο του νέου γύψου δίχως να νοιώθουν την ανάγκη λογοδοσίας για τις επιλογές και τα πεπραγμένα τους. Σε τελευταία ανάλυση δεν προέχει αυτό στον παραλληλισμό που η ίδια η μέρα υποβάλλει.

  Στις 21 Απριλίου του 1967 μπήκαν στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού για 7 χρόνια. Οι δημοκρατικοί σύμμαχοι της Ελλάδας, Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί, έκαναν δημόσιες σχέσεις με το καθεστώς και μπίζνες. Ο γύψος έσπασε με νεκρούς και τραυματίες φανερούς ή στην αφάνεια. Έκλεισε με πολλές παράπλευρες απώλειες. Έκλεισε με την τραγωδία της Κύπρου που ακόμα είναι ανοιχτή…

 • 16-04-2010

  Ένα λουκέτο στη γειτονιά μου

  Πριν από κάποιες μέρες ανακοινώθηκε «η αναστολή εργασιών» της εταιρείας ταχυμεταφορών Interattica Α.Ε. Έτσι απλά το μαγαζί έκλεισε και βρέθηκαν στο δρόμο καμιά 250αριά άνθρωποι, ενώ έμμεσα θίχτηκε το εισόδημα άλλων τόσων τουλάχιστον που αποτελούσαν τους συνεργάτες και προμηθευτές του. Αυτό το τόσο «απλό» κάποιοι το ήξεραν και το προετοίμασαν, γιατί βέβαια δεν έγινε με ένα τηλεγράφημα από το Παρίσι. Το ήξεραν, συνέργησαν, αλλά έκαναν την πάπια. Είναι εκείνοι που χρειάζονται πάντα, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά… Ως αντάλλαγμα ίσως βολευτούν στο άλλο μαγαζί που βρέθηκε στην «ευχάριστη θέση» να εξυπηρετήσει τους ξεκρέμαστους πελάτες!

  Από μόνο του το γεγονός θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά (όπως και πέρασε δηλαδή) ως μια ακόμα επιχείρηση που οδηγήθηκε σε κλείσιμο μέσα στην τρέχουσα, εξαιρετικά αρνητική, οικονομική συγκυρία, όπου τα λουκέτα είναι καθημερινό φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν πολλά λουκέτα που να αφορούν τόσους πολλούς εργαζόμενους σε ένα μαγαζί.

 • 07-04-2010

  Φόρος πολυτελείας στη φασολάδα; (τα φασόλια είναι εισαγόμενο προϊόν)

  Όταν πριν κάτι μέρες σημείωνα ότι «αδυνατώ να φανταστώ τις συνέπειες της επιλογής που δείχνει τις τελευταίες μέρες όλο και πιο κοντινή, δηλαδή η πολιτική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε επαχθή τοκογλυφικό δανεισμό και να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά των Ελλήνων πολιτών, κρατώντας τη χώρα δέσμια του ευρώ, των αδίστακτων αγορών και των ιμπεριαλΗστών ευρωεταίρων» δεν ήταν η φαντασία που μου έλειπε. Ήταν η αποστροφή σε συλλογισμούς που είχαν να κάνουν με πρωτόγνωρη ανθρώπινη δυστυχία. Γιατί δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η δυστυχία για τους πολλούς είναι επί θύραις. Όπως δεν έχω επίσης την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι σε απόλυτη γνώση των κυβερνώντων, συγκυβερνώντων και των εντολέων τους (και φυσικά δεν εννοώ το λεγόμενο εκλογικό σώμα). Γι’ αυτό και έδινα κάποιες σοβαρές πιθανότητες ότι στην παρούσα φάση, αν όχι από λόγους πατριωτισμού, τουλάχιστον από λόγους έσχατης αντικειμενικής ανάγκης, θα προκρινόταν η έξοδος από την ευρωζώνη, ώστε να πάρει κατά κάποιον τρόπο μπροστά η μηχανή, δηλαδή να αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και να δημιουργηθεί ανάσχεση στην ανεργία και στην εξ αυτής ανέχεια.

Σελίδα 8 από 12
με:
ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ & ΓΡΑΦΟΥΝ

 

ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΑΦΟΥ,

- Η διαπλοκή κέρδισε κατά κράτος
-Η πατρίδα διαλύεται και οι "πατριώτες" πουλάνε τα κομμάτια της
-Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός κατέρρευσε και η "βαριά βιομηχανία" έπεσε με πάταγο στα κεφάλια των "βιομηχάνων"
-Οι διαδηλώσεις για την "ιστορία" μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας μαζεύουν πιο πολύ κόσμο από τις εργατικές
-Η Αριστερά ομφαλοσκοπεί και ο λαϊκισμός θριαμβεύει

-Τα ρουφιανοblogs τυπου "troktiko" σπάνε τα δικά τους ρεκόρ επισκεψιμότητας ζεσταίνοντας το αυγό του φιδιού
-Οι γαλαζοπρασινορόζ μαριονέτες κάνουν τούμπες ανάποδες μπροστά στην τρόικα των σωτήρων

-Οι μεγαλόσχημοι ρασοφόροι πέρδονται βοερά, προσευχόμενοι δήθεν
-Τα ΜΜΕ αποπατούν αναιδώς στη μούρη μας

-Το παρακράτος απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση
-Η πεμπτουσία του φασισμού -η συλλογική ευθύνη- τείνει να αλώσει τη συλλογική συνείδηση
-Τα λαμόγια κι οι "φιλάνθρωποι" συνεχίζουν το γλέντι, ενώ,
όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται καθημερινά στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Έχοντας έτσι κι αλλιώς ένα πρόβλημα με την "ιδιοκτησία" δεν κατάλαβα ποτέ αυτό το "πνευματική ιδιοκτησία". Ωστόσο, για
να μην παρεξηγηθεί κανένας "ιδιοκτήτης", προσέχω να δω αν υπάρχει επίκληση προσωπικής ιδιοκτησίας σε κάθε περίπτωση που δανείζομαι κάτι ενσωματώνοντάς το σε κάποια ανάρτηση αυτού του blog - που είναι προσωπικό blog αλλά όχι ιδιόκτητο

ΣΟΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ..

Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. (Albert Einstein)

Συνάδελφε Παραγωγέ...
 • Πρόβαλλε αποτελεσματικά τα προϊόντα σου
 • Δες τις Λύσεις του Ebloko!
Δείτε περισσότερα
Για Παραγωγούς
Φίλε καταναλωτή...
 • Κάνε την παραγγελία σου ηλεκτρονικά και θα την παραλάβεις στην πόρτα σου από την Γενική Ταχυδρομική με Αντικαταβολή
 • Έλα στα πρατήρια Ebloko Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-20:00 και Σάββατο 10:00-16:00
Δείτε περισσότερα
Τρόποι πληρωμής
Το Blog του Διαχειριστή
 • Γράφει αραιά και που καθότι τα πολλά λόγια φέρνουν φτώχεια και γράφει για πάρτη του καθόσον δεν φιλοδοξεί να κοντράρει τους εργολάβους της ενημέρωσης και τους αναλυτές της συμφοράς.
Δείτε περισσότερα
Το blog του Διαχειριστή